Kontrola

Kako da kontrolišem moje zaposlene bez mog fizičkog prisustva?

Kontrolisati tim kada smo fizički prisutni, „kada smo im pred očima“ je dokaz nesamostalnosti naših zaposlenih.

Stoga je ova situacija ustvari „test samostalnosti“ (ne onaj o kome se već duže vreme govori, već pravi test samostalnosti). Koliko svaka karika u timu može da doprinese, koliko shvata međuzavisnost i koliko je odgovorna da ne zloupotrebi datu slobodu po meni nije uopšte upitno.

Ključno pitanje u oblasti kontrole jeste pitanje STRAHA.

Straha od bolesti, straha za bližnje i straha od ekonomskih posledica ove krize i egzistencije pojedinca i lica koja izdržava.

Međutim, budemo li kao lideri uspešno rešili pitanja planiranja, organizovanja i vođenja iz prehodnog dela ovog teksta, deplasiraćemo pitanje kontrole i pretvorićemo ga u pitanje puke SAMOKONTROLE.

Pokazujući BRIGU umesto kontrole, vidljivu kroz jasan plan koji dajemo zaposlenima, efektivno i smisleno delegiranje i organizaciju njihovog radnog dana kroz agende i dnevni raspored, zajedničke kalendare…

Pokazujući BRIGU za zaposlene kroz sopstveno liderstvo i motivisanje mi ćemo ostvariti idealan stepen kontrole u ovoj, izuzetno ozbiljnoj situaciji.

Jer, strah je normalan u ovoj situaciji.

Stoga, obratimo mu se i uđimo u njega.

Ključne teze: Najbolja kontrola nad timovima sa kojima nismo fizički prisutni jeste da razgovaramo o njihovim strahovima i da ih dobrim planom, delegiranjem i organizovanjem motivišemo. Jer nije neprisustvo udaljenost već je udaljenost ćutanje. Komunikacija je najbolji vid kontrole.