Timska komunikacija

Dvadeset i jednu godinu su me u korporacijama učili da je timski rad sve. Individualni napor je u formuli uspeha neizostavna ali nedovoljna kategorija.

Devet godina radeći na liderskim pozicijama kod preduzetnika, intenzivno sam podučavao zaposlene i implementirao brojne uspešne promene forsirajući tezu da je MI uvek jače od JA.

13 godina kao trener poslovnih veština insistiram na timskom radu u trening okruženju, jer smatram da su najbolji timovi oni u kojima članovi uče jedni od drugih.

I svih ovih 27 menadžerskih godina ja sam materijalno i fizički dokazivao da je neposredna komunikacija ustvari skraćivanje distance između ljudi i pronalaženje tačaka razumevanja a nikako ne igra “dva jarca na brvnu”. Upravo suprotno od dokazivanja svoje moći distancom, onda kada ne odgovaram na emailove koje sam dobio – (nekad kasnije, a nekad nikada), kasnivši na sastanke i ne slušajući kolege, bili oni moji pretpostavljeni ili članovi mog tima.

Novi način rada i komunikacije

Kontekst timske komunikacije se nedavnim dešavanjima iz korena promenio.

Raditi “od kuće” znači biti distanciran od svog tima.

Možda se pitate: “Kako sad? Pa učili su me da budem fizički tu, da su mi pred očima, i ja njima, a sada – kud koji, mili moji…” A odgovor je u sledećem – uspešna timska komunikacija ne mora da bude uslovljena fizičkom blizinom, već empatijskom bliskošću između pojedinaca.

Da, naš mentalitet “pijenja kafe” je nešto što nas krasi. Volimo da se družimo. Ali moraćemo da ga se makar nakratko odreknemo i uđemo u novu dimenziju međuljudske komunikacije.

Praktičar – pojedinac ili tim?

Kao što se divimo praktičaru koji je svet ugrizom jabuke pokorio, parafraziram – uspeh leži u individualnoj genijalnosti stavljenoj u službu kolektivnog napora* – tako u eri „digitalnog rada“ njegove reči dobijaju novi smisao i u kontekstu rada od kuće – timski rad stavljaju u novu dimenziju.
Dimenziju „pravougaonika“ u kojoj pojedinac, naoružan laptopom, slušalicama i mobilnim telefonom u svoja četiri zida komunicira sa daljinom, znači – telekomunicira.
Ne vidja se sa kolegama uživo, ne „overava“, čak ni ne „fist-bumpuje“, već stvara timski učinak individualnim doprinosom, od kuće.

Ekstrovertni – kako ćete sad?
Znači li to da ekstrovertni korporativni svet, svet ljudske bliskosti nestaje i da će najvažniji argument odbrane ljudske neophodnosti vs “AI”, „machine learninga“, digitalizacije uopšte – postati krhkiji ili neodbranjiv.
Jer drugarski dotaći kolegu na poslu, pozdraviti se i čestitati fizičkim dodirom, sve ovo je postalo „out“.

Podsticali su vas da budete ekstrovertni, da pokrećete ljude na akciju, da budete komunikativni i druželjubivi. Čak su vas učili i da u velikoj meri koristite neverbalno komuniciranje jer ono govori o vašoj veštini komunikacije, o vašoj otvorenosti pa čak i sposobnostima.

Koliko vam je neverbalna komunikacija sada potrebna?

Idemo dalje

Saveti za timsku komunikaciju leže u zdravoj logici. Topla voda. Ili – luk i voda.

  1. Koristite tehničke mogućnosti da se u video modu viđate sa svojim kolegama. Na taj način ćete nadoknaditi izostanak fizičkog prisustva koji vam, verujemo, nedostaje.
  2. Zakazujte timske video konferencije. Isprobajte se ili usavršavajte video konferensing. Videćete kako je na početku teško pronaći pravi trenutak da se vaš glas čuje, a da ne ide preko nečijeg glasa, glasa kolege (ili šefa!)
  3. Timska video konferencija će nas naučiti kako da budemo koncizniji, tolerantiji i pokažemo novi vid empatije u komunikaciji. Želja da razumem šta drugi kaže treba da prevlada želju da se moj glas čuje.
  4. Slušanje kao vrhovna veština komunikacije. Sada je trenutak da je usavršimo – zapisujmo dok drugi govore i parafrazirajmo ih u našem govoru. U ovom – udaljenom modu komunikacije, naročito kada je timski sastanak u pitanju, dobićemo nove veštine slušanja.
  5. Postavljanje pitanja će biti ključan faktor potpunog razumevanja u situaciji kada nismo fizički blizu naših sagovornika.  Ona su tu da pojasne sve ono što nismo čuli ili mislimo da nismo u potpunosti razumeli. Ne libite se da pitate. Kada ne vidite, kažu, bolje čujete jer vam je čulo sluha izoštreno, ali pitanja će sigurni smo razvejati nedoumice.

Toliko o timskoj komunikaciji onda kada ste u dimenziji kućne “kocke”.

Želimo vam da osmotrite dobro i iskoristite novi način komunikacije kako biste i te veštine izoštrili i postavili na još viši nivo.

Stoga, od pojedinca i u ovoj dimenziji zavisi timski uspeh.

Doprinesite. Komunicirajte i dalje timski, iako ste na fizičkoj distanci.

Sačuvajte ljudsku bliskost sa kolegama iz tima.

*Steve Jobs: “Nema logike da zapošljavamo ljude da bi im govorili šta da rade već treba da zaposlimo one koji će nama govoriti šta da radimo.”